Orchideeën van Europa
Speciaal bewerkt voor Nederland en België.

door Bo Mossberg & Hendrik Ærenlund Pedersen.
Kosmos, Utrecht/Antwerpen, 2017.
Formaat A4, 208 bladzijden, zeer veel aquarellen.
ISBN 978-90-215-550-7

Deze uitgave kwam tot stand door bijdragen van Floron (Nederland), het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (België), Natuurpunt (België), de Nederlandse Orchideeën Vereniging, de Orchideeënvereniging Vlaanderen (België) en de Werkgroep Europese Orchideeën (Nederland).

We zien een mooi uitgegeven boek met zeer veel, soms paginagrote aquarellen en goed begrijpbare teksten, zelfs voor wie nog niets van orchideeën weet. Voor kenners kan dit boek een opfrissing zijn van bestaande kennis of een artistieke kennismaking met het onderwerp van hun interesse ook al komen zeker niet alle soorten die in de Europese natuur voorkomen aan bod. Voor wie nog niets van Europese orchideeën kent, kan dit boek een, vooral, mooie introductie zijn en een eventuele stap naar meer, naar een echte flora over de Europese orchideeën. Ik beschouw het als een klein broertje van de amper nog te vinden uitgave in 2 volumes uit 1977 van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland ‘Wilde orchideeën van Europa’ door J. Landwehr.

Conclusie.
Voor mij is dit boek een ‘koffietafelboek’ dat voor velen een eerste kennismaking kan zijn met de Europese orchideeën en wie weet een stimulans om meer over deze mooie bloemen te weten te komen. Wat mij betreft mag dit boek gerust ter inzage in elke mogelijke wachtkamer gedeponeerd worden.

 back to
index review orchid books